Elämää pienten lasten, vaatteiden, shoppailun, kodin sisutamisen ja mökin rakentamisen keskellä.



Hei! Tervetuloa blogiini kaikki tutut ja tuntemattomat! Kerron täällä esikoisemme kuulumisista ja kaikesta siihen liittyvästä. Sydäntä lähelläni ovat oma koti, sisustus ja kaikki kauniit asiat!



Oman kodin lisäksi (varsinkin isännän) kiinnostuksen kohteena on saareen rakenteilla oleva mökki. Mukana matkassa hääräävät kaksi chihuahuaamme.


maanantai 4. lokakuuta 2010

Äidin olo parempi

No huh huh! Kylläpä tuli puskista tuokin vaiva! Minähän olen yleensä jo todella sairas tuollaisesta vähän päälle 37 asteen lämmöstä, niin arvatkaapa vain kuinka sairas olen 39 asteen kuumeessa! Ja voi sitä valtavaa kipua vasemmassa rinnassa - eikä 1 g Panadol Fortesta kipuun ainakaan tuntunut olevan mitään apua, tulehdukseen ehkä jotain...niin ja kuumeen alentamiseen... Vähän yli vuorokauden tuota tuntui kestävän. Vielä viime yönä oli kuumetta. Jouduin keskellä yötä pukemaan collegeasun ja villasukat päälle. Sitten jossain vaiheessa tuli lämmin ja jouduin riisumaan ne pois. Seuraavan kerran herätessäni hikoilin kuin pieni sika, (vai miten sitä tavataan sanoa?). En ole varmasti eläissäni edes lenkillä hikoillut niin paljon kuin viime yönä! Peitto, tyyny ja lakana aivan hiestä märkiä, yök. Hyvä kuitenkin, että kuume taisi tulla taltutettua pois.

Frida taisi jotenkin aavistaa, että mami on nyt huonossa kunnossa. Hän nimittäin nukkui niin mahtavasti. Nukahti tuossa 23 jälkeen ja imetin vasta klo 4 (vaikka pitäisi siinä tilassa useamminkin, minulla kuitenkin öisin heruu sitä maitoa ulos vähän liiankin kanssa) ja seuraavan kerran tytöllä oli ruoka-aika klo 7.30. Äiti sai siis "levätä" viime yönä :-)

Nyt olen sitten edelleen jatkanut Panadolilla ja tuon lämpimän kauratyynyn käyttämistä rinnalla. Toivotaan, että ollaan paranemaan päin ja pian jo täysin terveiden kirjoissa.



Nappasin netistä tietoa, sieltä kun löytää nykyään vastauksen melkein kysymykseen kuin kysymykseen.

Tiehyttukokset ja rintatulehdukset
Tiehyttukokset ja rintatulehdukset saattavat joskus ilmaantua imettäjän kiusaksi. Aluksi rinta voi aristaa, punoittaa ja kuumottaa, huonommassa tapauksessa tukos etenee tulehdukseksi asti ja äidin olo muuttuu varsin kehnoksi. Oikealla ja nopealla hoidolla tukoksen voi useimmiten hoitaa kotikonstein kuntoon ennen kuin tulehdus pääsee valloilleen.

Tiehyttukos (plugged ducts, mjölkstockning)
rinta ei syystä tai toisesta tyhjenny kunnolla, seurauksena kova, aristava, joskus punoittava kohta rinnassa
äidillä voi olla muutenkin vähän puolikuntoinen olo
tiehyttukos voi lyhyessäkin ajassa muuttua rintatulehdukseksi
Mahdollisia syitä tiehyttukokseen:

muutos imetyksen kestossa tai tiheydessä (esim. lapsi alkanut nukkua pitkiä öitä, äiti on tavallista pidempään poissa lapsen luota, lapsella imemislakko)
lapsella on huono ote rinnasta tai asento, jossa joku rinnan osa jää tyhjenemättä
kiristävät rintaliivit (esim. kaarituki huonossa kohdassa, huonon malliset), rintaan kohdistuva isku (aiheuttaa turvotusta ja siten tukkoisuutta tiehyissä), rintakumi (rinta ei tyhjene tehokkaasti)
kylmä ei tutkimusten mukaan aiheuta tukoksia tai tulehduksia, mutta jotkut äidit kokevat sen olleen osasyyllisenä tukoksen synnyssä
stressi, huolet -- elimistön tapa kertoa, että nyt pitäisi ottaa rauhallisemmin
Ryhdy heti ensioireiden tultua hoitamaan itseäsi: MUISTA ENNENKAIKKEA LEPO ja IMETYS

Yksityiskohtaisempia vinkkejä:

lepää, nappaa vauva kainaloon ja painu petiin. Jos ei koko päivä järjesty, niin tunti tai kaksi?
vältä stressiä ja kaikkea tarpeetonta tekemistä
ota rintaliivit kokonaan pois tai vaihda isompiin, ettei mikään purista
tarkista lapsen ote ja asento rinnalla
vaihtele imetysasentoa, jotta rinta tyhjenisi kunnolla
leuka kipeän kohdan suuntaan, jos mahdollista
imetä usein ja aloita aina kipeällä rinnalla, jos lapsi huolii sen - väh. 2 tunnin välein öisinkin
jos äidillä on taipumusta runsaaseen maidontuotantoon, ei välttämättä kannata imettää tavallista useammin, koskapa se lisää entisestäänkin maidontuotantoa ja saattaa pakahduttaa rintoja
lypsäminen tai pumppaaminen ei ole välttämätöntä, jos lapsi imee maitoa tavalliseen tapaan - pumppaaminen voi olla tottumattomalle riski (stressiä, rikkinäisiä nännejä)
jos huomaat nännissä valkoisen ns. piimäkokkareen, yritä irrottaa se puhtaalla pyyheliinan kulmalla suihkutettuasi ensin rintaa lämpimällä vedellä
hiero rintaa kevyesti imetyksen aikana kipeän kohdan päältä nänniä kohden (öljyn avulla)
ennen imetystä voit helpottaa herumista lämmöllä: märkä, lämmin pyyhe rinnalle, takka, sähköuuni, villahuivi, lämmin suihku tai kylpy (vaikkapa vain rinnoille, saavin päällä roikottaen) - hiustenkuivain saattaa kuivattaa ihoa liikaa.
kylmyys: kankaan sisälle laitetut jääpalat, pakastimessa jäähdytetty märkä pyyhe imetysten välillä (vähentää kudosturvotusta, hillitsee tulehdusta)
"kaalikääryleet": pese valkokaalin lehtiä, anna olla hetken jääkaapissa ja murskaa vähäsen, aseta rinnalle ja vaihda kääre kolmen tunnin välein (huom. saattaa olla liiankin tehokas)
Rintatulehdus (breast infection, mastit, bröstinflammation)
voi kehittyä tiehyttukoksesta tai rinnanpäässä olevasta haavaumasta
rinta on aristava, kuumottava, punottava, joskus tuntuu selvä möykky
kipua imettäessä
korkea kuume (39-40 astetta), kipeä olo, lihassärkyä, päänsärkyä
Samat ohjeet kuin tiehyttukokseen: LEPO ja IMETYS

Muita ohjeita:

muista juoda, erityisesti jos sinulla on kuumetta
kipualievittävää tai kuumetta alentavaa lääkettä tarvittaessa
ota yhteyttä lääkäriin mahd. antibiootin saamiseksi, jos et tunne oloasi paremmaksi vuorokauden sisällä lämpö+lepo+imetys-hoidon aloittamisesta
syö mahd. lääkekuuri loppuun asti!
Koonnut Hanna Graeffe

Lähteet:
Svensson - Nordgren: Amningsboken, 1998.
La Leche League International: The Womanly Art of Breastfeeding, 1997.
Leena Valvanne: Äidinmaito.

http://imetystukilista.net/sivut/index.php?option=com_content&task=view&id=64&Itemid=165

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti